Thursday 1 January 2009

Hroznový zvyk













Na facebooku bol zborový rehot nad týmto článkom. Je to vari blbosť roka. Ale keď sa to už vezme vážne, čo by bolo ideálne? Na to je veru ťažko nájsť správnu odpoveď. Ale ako jedna podarená mi príde byť zvyklosť, čo som zažila tento Silvester na druhom konci sveta.

Keď už už mala byť polnoc, každému rozdali kelímok so zopár bobuľami hrozna. Jednu som si hned strčila do úst, a na to sa mama začala smiať. Vraj som si zjedla jeden splnený sen! Každý tu vraj dostane dvanásť bobúľ hrozna, a hneď, len čo odbije dvanásť, ich pojednom zje, pričom každá symbolizuje jednu túžbu, čo sa v nasledujúcom roku naplní.

A tak sme miesto šampaňského vymýšľali priania a papali bobuľky. Podarený zvyk, no nie?

14 comments:

Anonymous said...

Ave, veľmi pekný zvyk...len, nechýbala ti ta bobuľka? :)

Aventerra said...

Rosa, vymyslieť jedenásť prianí naraz, aj to je dosť, nemyslíš? :) Na nejaké veci som vari zabudla, ale čoskoro budem mať narodeniny, tak si zas voľačo zaželám. Veď to vari nebola posledná príležitosť. :)

Anonymous said...

Zlateeee :)

falosnica said...

ja by som takyto zvyk brala

Aventerra said...

Medea: som rada, že sa Ti páči. :)

Falosnica: no veď to môžeš o rok zrealizovať. :)

nigina said...

co sa tyka rehotu nad tym clankom, tak asi islo o nejakych pubescentnych typkov, ktori sa radi a poriadne opiju pri kazdej prilezitosti, lebo sa potom citia velmi dospelo. mozno ich len polutovat. clanok som si precitala, ale su tam same notoricky zname,bezne veci.tak mi neprisiel nijak zaujimavy.

ano, pekny napad :) paci sa mi to.
(iste viac, ako nasavanie alkoholu).
a bobule sa mozu dat do sampanskeho pohara a strngnut sa moze aj tak :) wow!

a kde to si ave? vari niekde v australii ci v karibiku? :)

Anonymous said...

Ten zvyk s bobuľami je zaujímavý. Ale u nás by sa asi neujal, lebo o polnoci na Silvestra je priemerný Slovák tak podgurážený alkoholom, že by si z tých desiatich vyslovených prianí toho veľa nepamätal. Často je problém zapamätať si to jedno. Ja si na to jedno spomeniem vždy až nasledujúceho Silvestra, a tak nemusím vymýšľať nič nové. Funguje to dokonale.

sas said...
This comment has been removed by the author.
nigina said...
This comment has been removed by a blog administrator.
nigina said...
This comment has been removed by the author.
Aventerra said...

Motýľová...

12 bobúľ do pohára so šampaňským, to sa tam toho pitiva veľa asi nevojde. :D

Neviem si síce predstaviť, žeby sa to ujalo niekde na Slovensku, ale možno to budem robiť, až budem mať deti. Ale tak to má času.

Aventerra said...

Chlapec, ja Ti neviem, ľudia, čo poznám, nebývajú takí opití, žeby si nevedeli zapamätať vlastné sny. Určite nie každý Silvester. Ale aj keby si tie priania pozabúdal, ten zvyk je celkom sranda. Tak si môžeš užiť aspoň ten moment, aj keď si ho nezapamätáš. :)

biker said...

dievcata, co to vy robite s vasim blogmi! nasiel som motylovu vynovenu a stara aventerra je tiez ina a inde.
cim toje? ze zmena je zivot? :=) snad nebudete aj muzov neustale menit? :=) len aby bola zmena ?
na SVK je iny problem s hroznom na silvestra. neni ho dostat alebo je drahe. v case krizy je preto lepsie davat si tekute hrozno :=)

Aventerra said...

Biker, ver, tento link som nechcela. Až som plakala, že som si ho musela zmeniť. Kvôli nejakému skvelému týpkovi je na tom starom linku totiž porno.

Inak, ja neviem, ale 12 bobúľ vari neváži kilo. A to tečúce predsa tiež nie je najlacnejšie. ;)